torsdag den 10. maj 2018

Om foto Trekking i Himalaya

Jeg synes lige jeg vil fortælle lidt mere om vores trek og om de praktiske ting der er at forholde sig til, når man som vi ville kombinere trekking med fotografering.


Først om trekket:

Vi har familie i Nepal og har herigennem fået en masse nyttig viden og gode råd om alternativer til det alt for overrendte Everest Base Camp trek. Ikke at vi ikke gerne ville sige at vi har været i Base Camp. Men udsigten til at gå i en lang række af turister og overfyldte te-huse (hoteller) var bare ikke den naturoplevelse vi søgte.

Trekket vi valgte er "Gokyo via Renjo La", et trek som ifølge de lokale skulle være det smukkeste trek i Himalaya. Dette trek er ikke at finde på de typiske tilbud over Himalaya treks, men det vil helt sikkert blive meget mere kendt i fremtiden.

Dette trek strække sig over ca. 100 km. og vi valgte at arrangere det over 12 dage, med mulighed for at tillægge eller trække en dag fra, alt efter behov undervejs. Dette ville give os god tid til vores fotografering undervejs og ikke mindst til at akklimatisere os så vi ikke ville få alvorlige problemer med højdesyge.

Der er koldt på toppen, men den rigtige påklædning gør en forskel - Renjo la 5340m.

Trekket starter i Lukla i 2840 meters højde og har mål i Gokyo som ligger i 4790m. Undervejs krydsede vi bjergpasset Renjo La (La betyder pas) Renjo La er 5340 meter og det højeste punkt vi nåede på vores trek. Ud over et par korte dage, af hensyn til akklimatisering og fotografering, var de fleste dage på ca. 10 km. Den hårdeste var uden tvivl dagen hvor vi krydsede Renjo passet, ca. 12 km. vandring, med en samlet højde stigning på 1700 meter og et højdefald på 1269 meter. Ja i bjergene går det både op og ned ;o)

På billedet herunder kan du se en oversigt over hvor vi overnattede, højder, afstande samt højde stigninger og fald.

Vi valgte at arrangere trekket igennem et Nepalesisk bureau Climbalaya og vi valgte at benytte en af bureauets guider. En guide gav god mening for os, dels for at vi kunne finde vej og for at sørge for vores sikkerhed bla. mht. højdesyge. Men også fordi vi mente at kunne få stor glæde af guidens lokalkendskab. Og vores guide Pemba Tenzing skulle vise sig at være en alletiders fyr ;o) Han var bestemt med til at gøre vores trek uforglemmeligt. Men ud over at servicere os og fortælle os om alt fra bjerge til Sherpa-kultur er guiden også vigtig i forhold til de praktiske forhold. Det er ham som sørger for booking af værelser undervejs, for at arrangere mad og ikke mindst for ændringer af fly billetter.

Foto: Allan Wieck-Hansen

Vi valgte også at hyre en bærer. Både fordi vi ikke kunne bære både rygsæk og kamerataske, men også af hensyn til bæreren. Det lyder måske forkert, at jeg mener vi har hjulpet den lille lokale mand som bar for os... Men det er faktisk tilfældet. I bjergene er der ikke meget at leve af, så mange lever af at bære benzin, mad, sodavand og byggematerialer mm. op til de små landsbyer. Det er et meget hårdt arbejde, hvor det ikke er unormalt at man bære omkring 100 kg, ja nogle endda endnu mere. Og så er dette opslidende arbejde særdeles ringe betalt.

"Turist" bærerne har en fagforening, der er grænser for hvor meget de må bære og der er en mindste løn. Vi havde pakket så vi tilsammen havde max 30 kg. som bæreren skulle bære for os og så fik han en fin løn og gode drikkepenge ;o) Så ja, i den ideelle verden skulle vi prioritere og bære vores eget grej, men i den virkelige verden synes jeg dette var den rigtige løsning for alle.

Men bærer eller ej, i den tynde luft oppe i bjergene føles 10 kg. på ryggen som 20 kg. gør her i flade Danmark. Så hvad valgte vi så at medbringe ;o)

Kamera grej:

Nikon Fullframe DSLR med Nikkor 24-120mm samt 70-200mm objektiver, begge blænde f./4
Jeg ved godt at de lysstærkere blænde f./2.8 objektiver på papiret er bedre objektiver. Men de fylder og vejer så meget mere og siden jeg for nu mange år siden skiftede til de lettere f./4 modeller har jeg aldrig fortrudt.

Mit elskede 16-35mm vidvinkel måtte blive hjemme, der er forskel på nice-to-have og need-to-have ;o) og det er jo altid muligt at stykke panoramabilleder sammen af flere billeder i f.eks. Lightroom og Photoshop. På den måde kunne jeg undlade et objektiv uden at gå på kompromis med mulighederne for at lave panorama billeder ;o)

Dette billede er sammensat af 5 billeder fotograferet på 70mm med 70-200mm
Udover kamera og de 2 objektiver havde jeg medbragt Lee filter kit samt et letvægts carbon stativ med et let kuglehovede på. Og så selvfølgelig rensegrej, lader og en bunke batterier. Det er dyrt at lade batterier og mobil op i bjergene og man skal ikke regne med at der er mulighed for det hver dag.

Grejet havde jeg samlet i en "kombi" fototaske som ud over at have plads til kamera mm også kan rumme det nødvendige ekstra tøj mm. som der er behov for i løbet af en dag i bjergene. Tasken jeg valgte er Lowepro Whistler og det blev den pga. den solide opbygning med super godt bæresystem og udover et godt stort rum til diverse ikke-kamera grej har den en masse gode muligheder for at stroppe ekstra ting som stativ udenpå.

Lovepro Whistler kamerataske med plads til kamera og alt det andet ;o) Foto: Allan Wieck-Hansen

Tøj og andet praktisk grej:

Jeg er stor fan af merino uld tøj, og hele min basis af tøj bestod af merino. Merino har en utrolig høj komfort... Det er let, utroligt godt til at regulere temperaturen så du ikke får det for varmt, det holder dig varm og tør. Det tørrer hurtigt og så er ulden antibakteriel så det ikke kommer til at lugte af sved. Selv efter 12 dage i samme undertrøje kunne man ikke lugte på trøjen at den havde været brugt, kun de hvide salt udtræk på trøjen afslørede at den trængte til et bad ;o)

Jeg havde flg. tøj med:

Aclima Lightwool Boxershorts, 4 par
Smartwool Merino sokker, Heavy 4 par
Trekking T-Shirt, 2 stk.
Smartwool Merino lange underbukser, 2 par
Smartwool Merino langærmet undertrøje, 3 stk.
Aclima Warmwool Hood Merino trøje - uundværlig multifunktions mellemlag
Fjällräven Fleecetrøje
Fjällräven Vandrebukser 1 par
Fjällräven Knickers 1 par
Dunjakke til de kolde dage samt til pauser og aftnerne
Regnjakke Häglofs LIM - fylder nærmest intet og vejer 230 gr.
Regnbukser Häglofs LIM vejer 180 gr.

Herudover selvfølgelig mine trofaste vandrestøvler, vanter, hue, kasket og et par gamle Nike Free sko til aftenbrug. Efter en lang dag i støvlerne er det virkeligt en skøn følelse at få skoene af og hoppe i et par ultra lette sko ;o)

God og funktionel beklædning gør en forskel ;o) Pause, på med dunjakken Foto: Allan Wieck-Hansen

Alt tøjet er ultra let og kan kombineres på kryds og tværs, for på den måde at dække så mange forskellige temperaturer og forhold som muligt. Alt hvad jeg tog med skulle tjene mindst 2 formål, f.eks. regnjakken, som ud over regn også skulle fungere som vindjakke på meget blæsende dage.

Og alt fungerede, det er utroligt hvordan god grej giver god komfort og dermed gør glæden ved trekking så meget større ;o) 12 dages strabadser og total mangel på bad og varmt vand var slet ikke noget problem.

Vores ekstra grej som bæreren bar for os, pakket i bløde duffelbags

Diverse grej:

Solbriller, Solcreme & toiletgrej (Husk toiletpapir), Håndsprit, Førstehjælps kit, Vandflaske, multitool, pandelampe, siddepude samt en god vandrestav købt i DK. Jeg har dårlige erfaringer med de vandrestave de sælger i Nepal, de har sjældent holdt mere en den første dag ;o( Sidst men ikke mindst en god sovepose som kan holde dig varm også i frostvejr, mange morgenener vågnede vi op til is på indvendig side af vinduer og vække på vores hoteller.

Det lyder måske af meget, men alt dette er grej som jeg bruger i stor stil herhjemme også... På arbejde, i haven eller på mine ture ud i naturen. Det er funktionelt tøj og grej som er lavet til aktivt brug og som bare er så lækkert at bruge/have på at det er stærkt vanedannende ;o)

Linkene jeg har indsat er på det grej jeg selv havde med. Det fungerede helt perfekt for mig, men der er  selvfølgelig også mange andre muligheder ;o) Bare husk at godt grej gør en god tur endnu bedre ;o) og vigtigst af alt, vælg det som passer bedst til dig og dit behov.

Jeg er IKKE sponseret, men har valgt at linke til de forhandlere jeg selv bruger og som i mine øjne giver mig den perfekte vejledning i valg af kamera og outdoor grej - Min lokale grej-pusher www.PH-Outdoor.dk og Danmarks, i mine øjne, bedste fotohandler ;o) www.Goecker.dk
Grejet kan dog købes overalt i landet ;o)

Har du spørgsmål er du velkommen til at skrive det i kommentaren så vil jeg svare efter bedste evne ;o)

Læs om resten af mit trek i disse indlæg:

1. del - Misty-Mountains om de første dage på trekket
2. del - Det høje Himalaya om vores tur over bjergpasset RenjoLa til byen Gokyo
3. del - Nedtur på den fede måde om turen langs de turkise søer og turen ned mod Namche
4. del - Stjerne stunder og udsigt til Mt. Everest om nat foto i Himalaya og Everest i morgenlys

Du kan også læse om beretninger fra Kathmandu i disse indlæg:

Kathmandu - Et kulturelt paradis og en drøm for fotografer
Mellem levende og døde om ligbrændinger ved den Hinduistiske helligdom Pashupatinath
Boudhanath Stupa indtryk og stemninger fra den Buddhistiske helligdom Boudhanath


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...