lørdag den 24. februar 2018

Kathmandu - Et kulturelt paradis og en drøm for fotografer

I september / oktober var jeg en tur i Nepal sammen med en kammerat og fototosse som mig selv. Hovedformålet var et trek i Himalaya bjergene, men man kan ikke tage til Nepal uden at opleve den fantastiske hovedstad Kathmandu.

Kathmandu, Nepals hovedstad med officielt 1.000.000 indbyggere, men sikkert nærmere 1.500.000

Kathmandu som ligger i 1300 meters højde i Kathmandudalen, er en ren "drømmekage" for fotografer. Det er en kulturel smeltedigel og det liv som udspiller sig her er så langt fra hvad man ellers ser og oplever i resten af verden.


Nepals befolkning er delt på alle religioner, men den største gruppe er hinduer. Herefter er det buddhismen som er den største religion, men alle er repræsenteret. Men jeg tror at Nepal er det eneste sted i verden, hvor alle disse religioner er repræsenteret uden at det giver anledning til gnidninger eller krig. Her i Nepal er det ikke ualmindeligt at se en hindu på en buddhistisk helligdom eller omvendt. Man respekterer hinanden ;o)


Nepal er et fattigt land men fremskridtet er dog på vej. Det er naturligvis potitivt, men det giver også en kæmpe kontrast mellem rig og fattig. Mange har rigeligt, mens de fleste intet har. Men alle disse store forskelle på levestandarder, kulturer og ikke mindst religion gør bare Kathmandu til et helt særligt sted. Både at opleve og selvfølgelig også at fotografere, for her står motiverne nærmest i kø.


Ja det kan godt være at I synes der er mange billeder i dette blogindlæg, men det har virkelig været en kamp at begrænse mig ;o)


Her i Kathmandu leves meget af livet på gader og pladser. Mange af dagligdagens gøremål foregår udendørs i det offentlige rum. Det er naturligvis meget spændende at følge og det giver nogle helt anderledes fotomuligheder end vi er vandt til hjemmefra.


Her er mange håndværkere og de er stolte af deres arbejde og evner som er gået i arv gennem generationer. Jeg tænker ikke at værktøjer og teknikker har ændret sig særligt meget igennem de sidste mange år.


Men nepal er også ansigter og personlige fortællinger og levede liv, som for manges vedkommende ikke har været lette. Men alligevel møder man her næsten kun smilende og glade mennesker. Når jeg rejser, undres jeg ofte over hvor meget gladere folk synes at være - det er som om jo mere vi ejer og har, jo mere bekymrede og sure bliver vi over små ting som ikke går vores vej.


Jeg er helt overbevist om at disse 2 mænd har oplevet en hel del i deres tid og jeg er ekstremt nysgerrig efter at høre dem fortælle deres historie. Og hvis du viser en Nepaleser lidt interesse, bliver du som regel belønnet med af venlig sjæl som gerne fortæller om sit liv. Den ældre herre til venstre, viste sig at være skulptør og havde en fantastisk historie at berette om sit værksted, som han havde arvet af sin far og nu videregivet til sin søn. Vi blev budt indenfor og så både butik, værksted og hjem.

Mænd som tager en lur på offentlige steder er et helt normalt syn i Kathmandu

Nepaleserne siger selv at "Det der foregår i Nepal, foregår ikke i resten af verden - Og - Det der foregår i resten af verden, foregår ikke i Nepal" Jeg vil give dem ret, dette land og i særdeleshed Kathmandu er et helt specielt og skørt sted som bare går under huden og lige i hjertet.


Kathmandu er på én gang for meget og så vil jeg alligevel have mere. Dette kulturelle kaos, alt for mange mennesker på for lidt plads. De store forskelle på rig og fattig, på Hinduer og Buddhister... Det er alt sammen det som gør Nepal og Kathmandu til noget helt særligt.


Jeg har besøgt Nepal flere gange i løbet af de sidste 20 år og hver gang har det været en kæmpe stor oplevelse. En oplevelse som sætter vores hverdag og liv i perspektiv - Jo vist har vi problemer i vesten... Men at opleve folk med helt eksistentielle udfordringer være så imødekommende og smilene som vi oplevede i Nepal sætter nogle tanker i gang. Vi skal nok huske at sætte større pris på alt det gode vi har ;o)


Jeg håber at I nød turen til Kathmandu og så kan i glæde jer til at komme med en tur til Boudhanath Stupaen i næste indlæg. Dette er Buddhisternes store helligdom og det fristed jeg tager til når jeg trænger til at få det vilde Kathmandu lidt på afstand og lige trække vejret lidt ;o)
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...