lørdag den 21. juli 2018

Fantastiske Island

Jeg har tidligere haft fornøjelsen af at opleve Island både sommer og vinter, og til efteråret går turen endnu en gang nordpå. Jeg elsker bare Island, det er virkelig ”A Photographer’s Paradise” ;o)

De frodige marker på sydkysten, med højlandets fjelde som baggrund.

For at komme i rette stemning og få Island helt ind under huden igen, nyder jeg at se billederne fra mine tidligere ture. Og hvorfor ikke dele mine skønne rejseminder med jer ;o) 

Når fårene skal flyttes er det et job som hele familien tager del i  - Både store og små ;o)

Da jeg første gang var på Island i juni 2013, var det sammen med min skønne hustru Susan. Og det skulle vise sig at blive så fantastisk en tur at jeg året efter lokkede en af mine foto venner Claus Ardal med på foto-nørde tur. Lige siden har Island haft en særlig plads i mit hjerte og man kan vel sige at jeg er blevet afhængig ;o)

Klippestykker og mos fotograferet på kanten af Solheimajokull - Jokull betyder gletcher

Begge gange koncentrerede vi os om sydkysten og halvøen Snæfellsnæs som ligger nord for Reykjavik. Disse områder har så meget fantastisk natur at byde på og ligger rimelig indenfor rækkevidde så vi med 10 dage havde rigelig tid til at fordybe os og fotografere. 

Lille kirke og hus for foden af fjeldet - Snæfellsnæs

Jeg er klar over at mange rejseselskaber reklamerer med at køre hele øen rundt på 8 dage, men i min verden er det alt for kort tid hvis der skal være tid til at nyde dette skønne land og ikke bare køre fra sted til sted.

Den østlige del af sydkysten byder på de mest fantastiske fjelde som ligger helt ud til havet, som her ved Höfn

Island er absolut ikke et sted at have travlt ;o) Stress kan vi få derhjemme, men her skal der være tid til afslapning og tid i overflod til at fotografere alle de skønne steder som Island byder på. Store øde vidder, kyster, høje fjelde og selvfølgelig de mere spektakulære ting som gletchere, vulkaner og vandfald og... ja jeg kunne blive ved ;o) Island har det meste ;o) Ud over den skønne natur er her også et rigt fugleliv, så der er også gode muligheder for at se og fotografere havfugle, ikke mindst Islands nationalfugl Lunden. Fuglene ses overalt men selvfølgelig er der noget magisk over de store fugle fjeld som f.eks. Dyrhólaey på sydkysten ved Vík.

Overalt ser man dramatiske fjelde udformet af vulkaner, gletchere eller jordskred

For mig er Island så meget andet end de fantastiske store turist steder som f.eks. Gullfoss, Geysir, Skogafoss og alle de andre vidunderlige steder, som alle er blevet så populære af god grund. Disse steder er fantastiske, men også overbefolket af turister og fotograferet på kryds og tværs. Jeg synes bestemt disse steder er et besøg værd, men her er alt for meget turist kaos til at jeg rigtig kan slappe af og nyde det. Bus efter bus kommer ind og turisterne vælter ud af busserne og løber om kap for at se så meget som muligt på 30 minutter til bussen kører videre til næste sted. Nej det er ikke for mig ;o)

Både på højlandet og langs kysterne er der mange fantastiske søer, men da det ofte blæser skal man være heldig for at kunne fotografere de smukke fjelde spejle sig i søens blanke overflade.

Jeg har selvfølgelig set og fotograferet de populære steder, men alle billederne i dette indlæg er fra mere ”ukendte” områder hvor vi kunne nyde stilheden og stemningen for os selv. For noget af det jeg nyder mest er bare at sidde og se lysets skiften og lytte til lyden fra vind, vand og fugle.

Arktisk terne

Det er nemlig her jeg for alvor får følelsen af Island, når jeg sidder alene på et øde sted og nyder naturen, uden en masse forstyrrende turister. Det er for mig reality tv når det er bedst ;o) Jeg sidder oftest med mit kamera på stativ og nyder det omskiftelige lys som i løbet af kort tid kan variere så meget at et ellers identisk billede kan tage sig vidt forskelligt ud. 

Langs sydkysten passerer man flere store ørkenlignende sletter, det er områder som periodevist bliver oversvømmet af smeltevand og regn fra højlandet. Værste er det hvis sne og gletchere smelter pga. vulkanudbrud.

Lyset er fantastisk på Island, på grund de dramatiske kontraster mellem højland og kyster, samt beliggenheden i Nordatlanten er vejret altid meget omskifteligt og det giver virkeligt liv og drama til de smukke landskaber. Det er absolut ikke unormalt at man kan se både sol og regn på samme tid, blot ved at dreje sig og se en gang rundt. Vi har kun meget sjældent været plaget af regn på vores sommerture, for det meste har vi kunnet køre til venstre hvis det regnede mod højre eller omvendt. Men der er selvfølgelig også dage hvor store dele af landet er plaget af massivt regnvejr og der ikke er en vej uden om, men så er det på med regntøjet ;o) Dårligt vejr har også sin charme og er ofte meget interessant at fotografere. Og om ikke andet så smager kaffen og den bette rom endnu bedre når man kommer ind efter en kold og våd dag ;o)

Flod fra højlandet ned mod sydkysten, sometider er hele området mellem fjeldene oversvømmet

Juni måned på Island er speciel da der er lyst hele døgnet, kun i timerne omkring midnat dykker solen lige akkurat ned under horisonten. Ikke nok til at det bliver mørkt og er der høje skyer på himlen tager de farve fra solens stråler de få timer indtil solen igen dukker op over havet ude i horisonten.

Panorama fra Snæfellsnæs, Bjerget Snæfellsjökull i baggrunden er en gammel vulkan som nu har en gletcher på toppen

Uanset hvor barskt og blæsende dagen har vejret, lægger vinden sig typisk omkring solnedgang. Og ud over det mest fantastiske lys er det også en følelse som virkeligt går under huden… Bare at nyde den smukke natur og mærke roen sænke sig og alt blive musestille. Selv de ellers så højlydte fugle går til ro for et par timer. Og de Islandske heste står som forstenede rundt om på markerne, de tager sig også en "morfar" ;o)

Beboelse i området ved Jökulsárlón - det ser forladt ud, men der var vasketøj på snoren den ene gang vi kom forbi

Jeg håber med billederne at have givet dig en lille smag på hvilket storslået land Island er… Måske du selv skulle ta’ en tur nord på ;o)

Kirkjufell spejler sig i søen i det smukke lys efter midnat

Nu glæder jeg mig i hvert fald til igen at komme afsted og denne gang håber jeg på at se øen i smukke efterårsfarver ;o)

Klippeskær ved Arnastapi, Snæfellsnæs

Har du fået lyst til at se mere fra Island, kan du mit indlæg om Island i vinterklæder

Den Islandske hest er her, der og alle vegne og så er den selskabelig og et godt motiv ;o)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...