lørdag den 11. august 2018

Oplevelser på stribe - Islands sydkyst

Jeg har skrevet det før og gør det gladeligt igen ;o) Island er et paradis for fotografer og naturelskere.

Særligt sydkysten er et sted som virkeligt har betaget mig fra første øjeblik. Jeg vil her give et lille indblik i nogle af de lokationer som man bør besøge når man er på disse kanter. Alle stederne i dette indlæg er "berømte" og typisk besøgt af mange turister, ja ofte busser fulde af folk som vil se naturens vidundere.

Sydkysten er et vidunderligt stykke land, midt mellem kyst og højland

Men de fleste turister som kommer her, kommer med busser fra Reykjavik. Så hvis du undgår at besøge stederne mellem midt formiddag og midt eftermiddag, kan du som regel opleve disse skønne steder uden alt for mange turister rendende rundt. Brug i stedet "myldrertiden på at få en god frokost eller gå en tur på de smukke strande eller kør af en af de utallige små grusveje op mod højlandet. Der er så mange smukke og storslåede steder at gå en tur og hvor du kan have det hele for dig selv" ;o)

Men du må ikke snyde dig selv for de berømte natur attraktioner som sydkysten er så berømt for. Sydkysten "starter" for alvor ved Seljalandsfoss som ligger 120 km. / 1,5time fra Reykjavik. Herfra og de næste 60 km. til Vík er et rent paradis, hvor de store natur attraktioner ligger som perler på en snor. Selv vejen langs sydkysten er en attraktion i sig selv, og er på flere lister over de smukkeste veje i verden.  Når du kører gennem dette smukke og storslåede landskab, med høje fjelde på den ene side og kysten på den anden, er jeg sikker på at du også selv vil blive blæst bagover af den storslåede skønhed som følger dig hele vejen til Vík.

Nogle af de mest kendte steder, som du ikke må snyde dig selv for er:

Seljalandsfoss - Et fantastisk vandfald som man kan gå bag om og se "indefra"
Skógafoss - Storslået vandfald, her kan man virkeligt mærke vandets kræft
Sólheimajökull - Denne gletcher ligger lige ved ringvejen og her kan man komme på gletcher ture, hvilket er en helt igennem fantastisk oplevelse. Jeg glemmer aldrig turen til toppen og udsigten herfra ;o)
Dyrhólaey - Gigantiske klippeformationer og et af syd kystens største fuglefjeld. Dette område er virkelig noget særligt... Både i stille vejr og når havet viser tænder
Området mellem Vík og Dyrhólaey er fyldt med dramatiske klippeformationer og her er et rigt fugleliv. Jeg kan bruge timer her i klipperne og på de sorte strande hvor man får en fantastisk fornemmelse af det store vilde hav som omgiver Island.
Reynisfjara / Black Beach - Området mellem Vík og Dyrhólaey er kendt for sine askesorte strande. I horisonten ses Reynisdrangar klippeformationerne i havet. Disse vilde strande er virkeligt et besøg værd.

Turen videre øst på, fra Vík til gletcher søen Jökullsárlón  (ca. 200km / 2,5timer) er bestemt også et besøg værd. Her bliver afstandende mellem "attraktionerne" større i takt med at landet bliver mere øde og barskt. Men det er fantastisk at passere de store øde sletter og se landskabet forandre sig til store golde lava sletter og store utæmmede floder. Efter en tur gennem dette øde ørkenlignende landskab kommer du til de store gletchere og den berømte gletcher sø. Turen hertil kan sagtens klares som en dagstur fra Vík og tilbage, men jeg vil klart anbefale at tage en overnatning i nærheden af Jökullsárlón så stedet kan opleves aften og/eller morgen.


Skaftafell & gletcherne Svinafellsjökull og Skaftafellsjökull
Svinafellsjökull kan man selv køre op til og gå tur ved, men lad være med at gå ud på gletcheren selv om det er fristende. Dette sted er ikke en legeplads og mindesmærker i området vidner om at det kan være med livet som indsats hvis man ikke passer på her. Men her er smukt og fascinerende og holder du dig på stierne bør det ikke give problemer
Jökullsárlón - Gletcher søen er med sine isbjerge et imponerende syn og her er mulighed for en sejltur blandt isbjergene
Jökullsárlón - I søen er der sæler og et rigt fugleliv

Er du selv på vej til Island, håber jeg at du har fået nogle gode ideer, eller måske du er blevet inspireret til selv at tage en tur til Island ;o) Selv glæder jeg mig bare helt ustyrligt til jeg igen skal afsted, til september, op til fantastiske Island ;o)

Har du lyst til at læse mere om Island kan du se mere her:

Fantastiske Island
Island i vinterklæder


1 kommentar:

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...