lørdag den 14. juli 2018

Svinkløv & Bulbjerg

I sidste uge, hvor vi holdt ferie ved Tranum strand, benyttede vi en enkelt gråvejrsdag til en lille udflugt. Turen gik mod syd, langs kysten til Svinkløv og videre til Bulbjerg. Vi har flere gange tidligere besøgt disse imponerende steder, men jeg har aldrig rigtig fotograferet her. Ikke at stederne her langs kysten ikke er fotogene, men de andre gange vi har været her har vejret været alt for godt - hvis man kan sige sådan om en dansk sommer ;o) Jeg finder bare ikke den store interesse i at fotografere kystlandskaberne, på en sommerdag hvor alt er badet i bragende hårdt lys fra en skyfri blå himmel. Det er skønt vejr til en strandtur, men for mig uinteressant lys at fotografere i.


Udsigten fra toppen af Svinklovene mod nord, ud over Jammerbugt er fantastisk flot. Især synes jeg at den er fantastisk sådan en dag, hvor vinden piver om ørene og vejret er lidt barskt. Landskabet her er enestående, mellem klitterne og havet er et hedeareal tilgroet med græsser og enebærbuske. De høje bakker, Svinklovene, var ligesom Bulbjerg en gang små øer i stenalderhavet som dengang var 5-6 meter over havet som vi kender det i dag.

Udsigten fra Bulbjerg, mod syd og Lild strand

Efter en skøn lille gåtur på toppen af Svinklovene kørte vi videre sydpå til Bulbjerg. Bulbjerg er Danmarks eneste fuglefjeld og rejser sig 47meter over havet. Også her er udsigten imponerende og man kan virkelig mærke vejr og vind. Jeg ved ikke om det skyldes kalk lag i havbunden eller det lyse sand, men her oppe fra får vandet de smukkeste turkise nuancer

Klithederne danner udsigten fra Bulbjerg og ind mod landet

På denne herlige sommerdag havde vi i hvert fald rigeligt af støvregn og hård vind. Men jeg nyder det barske vejr og synes det giver en fantastisk stemning til billederne. Særligt elsker jeg alle de grå-blå nuancer som den overskyede himmel giver. Dette lys  fremhæver også et utal af sarte grønne nuancer i landskabet og samspillet mellem himmel og land er fantastisk.



Bulbjerg klint, den 47 meter høje kalkstensknude, ligger i ordets forstand ved havet ;o) Havet æder hele tiden af den stejle skrænt og området er i konstant forandring. På de stejle sider af klinten yngler op mod 500 par af den nordatlantiske Ride. Riden er verdens mest almindelige måge art, men i Danmark yngler den kun ganske få steder i Nordjylland, de fleste her på Bulbjerg.



Udsigten fra Bulbjerg mod nord er også helt fantastisk. På en grå dag som denne går himmel og hav i et, og indhyller bugten i en grå-blå dis... I klart vejr er her også skønt, her kan man se hele Jammerbugt og jeg tænker at man kan se til hele vejen til Blokhus. Men mest af alt elsker jeg når vejret bider fra sig og giver landskabet et strejf af dramatik og mystik.

1 kommentar:

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...