fredag den 26. oktober 2018

Island i efterårs farver

Da vi besøgte Island i september, var det et landskab klædt i de smukkeste efterårsfarver som bød os velkommen. Det barske landskab som ellers er præget af grå klipper, sort aske, brun lava og grønt mos, var denne gang farvestrålende gult og rødt... Flere steder kunne tankerne let ledes hen på glødende lava og et landskab i brand.


Især fjeldene højt mod nord, var magiske. Om der er særligt flot i denne del af landet, eller om det var fordi efteråret kom til Island sammen med os i år, det ved jeg ikke ;o) Men på vores 12 dage Island rund kunne vi virkeligt mærke og se hvordan efteråret for alvor holdt sit indtog, nærmest i takt med vores rejse nordpå.


Jeg husker særligt en morgen i Islands nord østlige hjørne, i byen Borgarfjörður Eystri. Da vi vågnede her, var det til sne i fjeldene omkring os, sne som ikke var der dagen forinden da vi krydsede disse fjelde for at komme hertil.


Vores tur rundt på øst og nordkysten var præget af meget tåge og regn. Men kun ganske få gange drillede vejret os. Der var vist kun et enkelt sted, af de mange vi besøgte, hvor vi ikke kunne undgå regnen. Men det kommer vi til i et senere indlæg og regn eller ej så var det alligevel en kæmpe oplevelse og et besøg værd ;o)


Det var som om regnen klæbede sig til de stejle fjelde og det var typisk når vi kørte på de snoede bjergveje langs fjordene at himlen for alvor åbnede sig. Men selv om vi i nogle bjergpas ikke kunne se en hånd for os på grund af tåge, var der heldigvis uendeligt mange skønne fjeldveje og bjergpas hvor vi havde det smukkeste vejr.


Nogle af jer vil måske mene at jeg er en smule skør, sådan at sætte så stor pris på regn, blæst og tåge ;o) Men jeg elsker bare storslået natur, ikke mindst når vejret virkeligt har noget at byde på. Og det har det i den grad, her i den dramatiske natur midt i nord Atlanten. Ja jeg elsker det, jo vildere jo bedre, som da vi absolut bare måtte en tur rundt på et vulkan krater i stormvejr ;o)


Vejr og vind giver dramatik, liv og stemning til billederne. Det forstærker mine oplevelser i naturen og det får minderne til at stå langt stærkere. Det er som om alle sanser bliver aktiveret når vejret raser og nydelsen ved at komme ind i varmen igen efter en ordentlig omgang "vejr" er bare så meget større.


Og på Island er der et hav af små hyggelige cafeer og restauranter, hvor man kan dumpe ind og nyde en skøn kaffe og hjemmebagte fristelser eller få sig et rigtig godt måltid mad. Ja alt det er bare med til at gøre Island til det skønneste kør-selv rejsemål jeg kan tænke mig. Her er barskt, smukt og hyggeligt og så er her fyldt med Islændinge ;o) De skønneste mennesker jeg kan tænke mig ;o)


De fantastiske efterårsfarver varslede vinterens komme, og mange heste og får var allerede hentet hjem fra fjeld og hede, hjem til gårdenes ly og sikkerhed. Men der var dog stadig mange får som gik rundt på mark og fjeld. De mange hvide totter i landskabet er et skønt syn og gør sig godt i de brændte farver.


De mange dyr giver liv i et ellers øde og barskt landskab. Også fuglelivet var præget af efteråret, mange fugle havde samlet sig til træk, imens andre gjorde sig klar til en vinter på Island. Der var  utroligt mange svaner og disse majestætiske hvide fugle var et smukt syn i de gyldne efterårs farver. Især de mange vådområderne langs floder og kysterne var fyldt med grupper af svaner.


Vi var også heldige at se Arktisk Rype, af flere omgange endda. Det er en utrolig smuk fugl, især på denne tid af året hvor den skifter fra sommer til vinterdragt. De hvide fjer på ben og underside er for mig et magisk tegn på vinteren som med hastige skridt er på vej og den brune ryg er som en afsked med en sommer som for længst er gået på hæld. Vi ledte forgæves efter en udstoppet Rype i netop denne fjerdragt, men uden held. Dem vi fandt var enten helt i sommer eller vinter tøjet ;o) Rypens majestætiske, ja lidt arrogante adfær er en oplevelse. Den er ikke spor sky og det vil med lethed bringe den i problemer overfor folk med mindre pæne hensigter. Men det er alligevel som om at den spankulerer rundt i en tro på at ingen vil gøre den ondt ;o)


Jeg vil slutte dette indlæg med endnu et par billeder af de uimodståelige farver som dominerede landskabet. Farver som vi ikke tidligere har oplevet på vores sommer og vinter ture til Island. Farver som bestemt har beriget os med endnu en fantastisk side af Island og som vi allerede nu længes tilbage til og ser frem til igen at opleve ;o)


Fik du set mine tidligere indlæg fra vores efterårstur til Island? Ellers finder du dem her:
Dybe kløfter og isbjerge - Islands sydkyst
Magiske fjelde på øst Island

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...