tirsdag den 20. juni 2017

Kobjælder på Ulbjerg Klint

Når jeg trænger til ro og til at få en travl hverdag lidt på afstand er det som regel naturen der trækker. Der er ikke noget, der som en stille tur ud i naturen, kan rydde hovedet for alle de ting der skal tages stilling til i løbet af dagen. Et af mine yndlingssteder, når jeg trænger til frisk luft er Uldbjerg Klint.

Jeg elsker stemningen på klinten når dagen og kobjælderne går til ro ;o) 24-120 @34mm 30sec, f/16 iso64 Lee LittleStopper

Billedet herover er fra 27/4 2018. Jeg havde håbet på solstriber og drivende skyer, men blev snydt af et tyndt overtrukket skydække hen omkring aftentid. Men som altid havde jeg en fantastisk aften på klinten. Den stille aften, let brise og fuglenes flittige snakkeri inden sengetid, ja det er bare noget af det bedste jeg ved ;o) Jeg havde jo håbet på sol og drivende skyer... Drømmen var en langtids eksponering. Og selvom himlen ikke var som "ønsket" blev det alligevel til et enkelt 30 sekunders skud.

Bakkerne på toppen af Ulbjerg Klint. 16-35mm @19mm 1/50sec f/8 

Den 30 meter høje klint er en del af et 200 ha stort fredet natur område som ligger ud til Limfjorden. Klinten i sig selv er imponerende, udsigten fantastisk og der er et rigt dyreliv... både på klinten og på strandengene. Men det jeg nyder allermest er når kobjælderne blomstrer i april og maj.

Opret Kobjælde. 16-35mm @19mm 1/40sec f/8  

På denne tid af året er bakkenerne over klinten helt lilla, af i tusindvis af blomstrende Kobjælder. De fine små planter lever et meget anonymt liv helt her nede i jordhøjde og stikker kun deres farvestrålende blomster op i vinden hvor de strækker sig efter solen.

70-200mm @200mm 1/100sec f/6,3

I Danmark findes der 3 forskellige arter af kobjælder, de nikkende er de mest almindelige. Den art der findes på Uldbjerg Klint er Opret Kobjælde... den er meget sjælden og er kategoriseret som "National ansvars art" Planten er i øvrigt giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinder.

Kobjælder i lavt modlys på toppen af klinten og med fjorden i baggrunden. 70-200mm @200mm 1/1000sec f/6,3

For mig, er noget af det skønneste ved at være ude i naturen, at se og opleve lyset skifte omkring solnedgang. Fra de neutrale farver og lysets hårde kontrast når solen står højt, bliver lyset varmt og skyggerne lange når solen står lavt på himlen. Det er ikke uden grund at dette kaldes "den gyldne time"

De mange fine hår på Kobjælderne fanger modlyset flot og giver en god effekt i billedet. 70-200mm @200mm 1/1000sec f/8

Når solen er gået ned, går mange hjem... Men jeg bliver, og er absolut lige så glad for "den blå time" som for den "gyldne" Igen ændrer lyset sig, de gyldne toner aftager og et meget koldere og mere blåt lys opstår. Stemningen ændrer sig og det er svært ikke at lade sig rive med når naturen går til ro. Det er som om alting falder i søvn... fuglenes stemmer ændrer sig og det er nu pludselig nogle andre dyrelyde der høres.

En tue Kobjælder fotograferet op mod de sidste rester af lys på aftenhimlen. 16-35mm @17mm 1/4sec f/8 

Efter en skøn aften ude i naturen og den friske luft, er det igen blevet tid til at køre hjem. En ny dag "truer" men efter sådanne oplevelser er jeg altid 100% ladet op på ny og klar til en ny dags strabadser.

70-200mm @200mm 1/1000sec f/6,3


4 kommentarer:

 1. Kære Jesper.
  Velkommen til blogland, et fantastisk univers at være en del af.
  Dejlige billeder fra klinten, et sted jeg uden tvivl godt kunne forestille mig, at man kunne koble fra og lade den, nogen gange stressende hverdag, komme i glemmebogen.
  Kram fra Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heike
   Tak for din fine kommentar ;o)
   Jeg glæder mig til at være en del af blogland.
   /Jesper

   Slet
 2. Wauw, flotte billeder. Jeg vil glæde mig til at følge dig her på bloggen, velkommen til :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak.
   Bloggen er jo lige startet... og jeg vil skrive flere indlæg om oplevelser jeg allerede har haft. Men jeg glæder mig specielt til at komme til at "live-blogge" om nye oplevelser mens jeg stadig står midt i dem ;o)
   Bloggen kommer til at handle om min passion for fotografi og de gode oplevelser det giver mig. Selvfølgelig også om haver og blomster, men der kommer også en masse andet ;o)
   /Jesper

   Slet

Gudesmukke fugle ved Goðafoss

Island har så mange smukke og unikke ting at byde på. Nogle af disse vidundere er vandfald og de findes her i stort tal og det ene mere fant...